Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20180312

Het echte, definitieve einde van de strip RHONDA! Toch?

En dan, aan het eind van het eind, voorbij de grand finale, krijgt de Rhonda trilogie nog even haar echte, definitieve einde. In de afgelopen Eppo verschenen verschenen vorige week dan eindelijk ook de allerlaatste twee pagina's van deel drie van het epos: de Rhonda "pay-off". 
Klaar met alle levensbedreigende gekkigheid voor dit meisje. Tijd voor liefde en geluk. Vijanden opgeruimd, geheugen hersteld, onverwacht familie gevonden, leuke man, mooi huis. Die laatste paar pagina's heeft het verhaal nodig om even tot rust te komen, vind ik. Om de allerlaatste draadjes af te hechten enzo. Misschien dat er op deze pagina's weer even plaats is voor een grapje.


Maar nu dan! Nu is het allemaal dus ook voor Eppo klaar! Gedaan! Dit was het. Deze strip, de strip "Rhonda" gaat definitief niet meer terugkeren in het blad. 
Rest voor de auteur slechts het internationale promotie/signeer-circuit en het voorbereiden van de Nederlandstalige albumuitgaves. De uitgever denkt op dit moment voor het uitkomen van de Nederlandse albums aan de beurs van Breda eind september. Er gaat in ieder geval wederom ook een Rhonda-dossieralbum verschijnen ter gelegenheid van het uitkomen van dit derde deel. Exclusieve oplage, andere cover, linnen ruggetje,  schetskatern, dat soort dingen.
En Rhonda dan? Gaan we haar echt, echt, echt nergens terugzien? Nieuwe Rhonda-verhalen ooit? Spinn off? Sequel? Prequel? Bloglezer, ik trek een zorgelijk gezicht. 
Ik denk eerlijk gezegd van niet. Ik heb vanaf dag één gevonden dat ik deze trilogie moest opzetten als "stand alone" in drie delen. Ook naar de lezer/koper vind ik dat ik hierin een beetje eerlijk moet zijn. Als een stripliefhebber deze trilogie besluit aan te schaffen, moet ie weten dat ie de strip Rhonda he-le-maal compleet in de kast krijgt. Rhonda integraal! 
Een complete serie in drie stripalbums aanschaffen is wat mij betreft, ook financieel nog een beetje te overzien. Nee, Rhonda krijgt geen toekomst met eindeloos wachten op vervolgdelen, voortslepende verhaallijnen, uitgemolken plots en dat allemaal ook nog met teruglopende grafische kwaliteit. Ik moet er niet aan denken.
En er gaat óók nooit, in een of andere toekomst, een gebundelde uitgave komen, zeg ik. Drie van die Rhonda-deeltjes in één kaft. Mooi, maar ook oneerlijk naar de mensen die de albums vroeg hebben aangeschaft. Ik wil geen spijt zien omdat een koper erachter komt dat ie ook had kunnen wachten op de bundeling.
Maarrrr misschien is een speciale Rhonda-opberg-cassette tzt nog wèl een leuk idee!  Een mooie kartonnen box waar je je drie eerder gekochte albums in kwijt kan? Dat lijkt me eventueel ooit nog wel wat.
En stripkarakter Rhonda? Hoe vergaat het ons meisje in haar papieren, jaren zestig wereld? De jaren zeventig tegemoet? Rijk en gelukkig? Paardenfokken en kindertjes maken in Montana met rijkeluiszoontje Dutch?
Ik denk we ons geen zorgen hoeven te maken. Weetje, blogvriend. Ik denk zomaar dat het helemaal gaat goed komen met onze papieren heldin Rhonda Kaplan.

11 comments:

Otto said...

Ik respecteer je besluit al hoopte ik op een prequel. Ook prettig dat er niet een andere editie komt. Die box wil ik dan wel weer heel graag. Ik ben helemaal van de boxen en vind het de perfecte manier om een reeks in te bewaren en te bewonderen, misschien wel met een mooi prentje erbij voor 15 euro?

Toch zou ik wel meer verhalen uit de Rhonda periode willen zien, andere locaties, andere personages. Hoe dan ook gefeliciteerd met dit succes en rust een beetje uit na alle promotionele verplichtingen.

Kees van den Bos said...

Duidelijk verhaal Hans. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om een succes verder uit te bouwen of uit te melken... en hoe jammer de fans dit vinden. Deze drie albums vormen nu al een hoogte punt in je oeuvre, op naar nieuwe horizonten!

Hans van Oudenaarden said...

Dank, Otto. Voor de Franse reeks gaat de bewaar-cassette er volgend jaar komen, hoorde ik. Met de Nederlandse uitgever moet ik het er maar eens over over gaan hebben.
Het nieuwe VanO-project zou zomaar weer een heleboel elementen kunnen krijgen uit de Rhonda wereld.

Hans van Oudenaarden said...

Dank, Kees!

Pupuk Pembesar Umbi Wortel said...

Love your scetches pic, <3

Anonymous said...

Bonjour,
la trilogie est terminée et je vous dis bravo :
-pour votre travail
-pour souhaiter respecter votre décision de départ de faire 3 albums
MAIS :
après cette trilogie peut-être pouvez-vous écrire et desiner une nouvelle histoire en 1 album avec Rhonda comme personnage principale ou secondaire ?
Ainsi :
-ceux qui ne voulaient pas plus de trois albums ont l'histoire complète et finie
-Ceux qui veulent continuer à lire Rhonda peuvent le faire avec une nouvelle histoire, plus courte.

Même si cela n'est pas pour tout de suite, l'espoir de retrouver Rhonda dans 2 ans par exemple, donnerait une joie supplémentaire aux amoureux de votre travail et de Rhonda.

Cordialement et respectueusement !

Francis

Anonymous said...

Hello,
the trilogy is ended and I tell you bravo:
- for your work
- to wish to respect your decision of departure to make 3 albums
BUT: after this trilogy maybe can you write and desiner a new history in 1 album with main or secondary Rhonda as character?
So:
- those who wanted no more than three albums have the complete and finished history - those who want to keep reading Rhonda can do it with a new history, shorter.

Even if it is not for at once, the hope to find Rhonda in 2 years for example, would give an additional enjoyment to the lovers of your work and Rhonda.

Cordially and respectfully !

Francis

Michel Gastkemper said...

Je staat pontificaal in Stripnieuws, Hans! Vandaag uitgekomen. Je moet er eigenlijk wel een blogje aan wijden... dan horen we ook hier weer eens van je.

Hans van Oudenaarden said...

Dank Michel, Stripnieuws heeft inderdaad een prachtig artikel aan me gewijd.
Of deze wegblog verder wordt voortgezet, dat weet ik nog niet zeker. Rhonda is een beetje klaar. Ik ben voor de "begeleiding" van m'n nieuwe project aan het denken aan Instagram ofzo.

Hans van Oudenaarden said...

Bonjour Francis,
Merci pour vos mots gentils. Merci également pour votre idée de peut-être réutiliser le personnage de Rhonda à l'avenir dans un nouveau matériau. Cela me rend heureux d'apprendre que les lecteurs ne veulent pas encore dire "au revoir" à ce personnage.
Laisse moi y réfléchir. Peut-être est-il possible de donner un petit rôle à Rhonda dans ma nouvelle histoire ou de la faire revenir sous forme de "cameo appearance".

Amicalement,
Hans

Michel Gastkemper said...

Ik kan het goed begrijpen dat je deze weblog besluit, Hans. Maar je bijdrage van vandaag, over het derde en afsluitende deel, hoort er nog wel bij. En dan op naar nieuwe avonturen!