Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20110802

Aan de gang met het logo.

Even aan het spelen geweest met m'n logootje, hoor. Es kijken hoe ie "staat". Hier wat halve inktingen van de tekentafel hier.
Merkwaardig genoeg lijkt zo'n logo meteen "autoriteit" te krijgen zodra je 'm begint te gebruiken. DOORDAT je 'm begint te gebruiken. De kracht van herhaling. Overal opplakken en je gaat het gewoon "geloven", toch? Of wordt het nu allemaal weer erg gelikt? Gaat het er nu weer plat en commercieel uitzien? Wat een dilemma!
Dank trouwens voor de reacties! Hier en op facebook en in m'n mail! Maar hoe je logo nou te begrijpen, Hans? Ik leg het je uit, blogvriend. Hoe ik het allemaal had bedacht.
De zwarte, sixties-achtige, "dansende" letter verwijst naar Rhonda's verleden als acrobaat. Elegant, los en soepel. Maar tegelijk óók zwart en grafisch, want dit wordt een klassieke, ambachtelijke lijnstrip. Geheel handgetekend.
De kaartjes áchter de letters, verwijzen naar speelkaarten. Onze Rhonda, dat komt straks verderop in het verhaal, blijkt immers ook een verleden als croupier en "valsspeler" te hebben.
De kleur van het logo is herfstig en stemmig, maar niet "doom". Zo wil ik m'n strip hebben. Duister, maar niet "hopeloos".
Met de associatie naar film, die sommige mensen bij dit logo krijgen, ben ik trouwens erg blij. De filmindustrie gaat het decor vormen van het grootste deel van het verhaal.
Op zaterdag twintig augustus ben ik trouwens aanwezig op het Stripspektakel in Kampen. Dan neem ik een superspeciale, kleine oplage prent mee. Een pagina uit de strip, maar met afwijkende lettering. De titels die in de strip hier straks bovenaan komen te staan, zullen hier ontbeken. Dat je de achtergrondtekening helemaal kan zien. Een soort "exoprent".
M'n eerste Rhondaspul in druk. Puur als voorproefje voor de liefhebber. Genummerd en gesigneerd, oplage dertig.  Prijs tien euro.

5 comments:

Anonymous said...

Het logo staat er wel erg groot op. Blijft dat zo?

Hans van Oudenaarden said...

@Anonymous:
Lijkt inderdaad enorm op zo'n detailfotootje. Ik heb er even een plaatje van de totale prent bijgezet. Valt toch wel mee?

Otto said...

Bedankt voor de uitleg Hans. Ik vind de logo mooi en ziet er mooi uit, ook op de prent.
Met betrekking op het verhaal heeft het ook iets weg van een circustent motief, maar dan wat vergeelder, ooud, verleden.
Mooi, mooi, mooi. jammer dat je de hint van Frank oop de BE blog niet heb opgevolgd. Die vijftig Puppie boekjes waren ook zo weg.
Anyway, zou je Boumaar eens kunnen vragen of ze alle prenten van Bob Evers nog eens in boekvorm willen uitbrengen, met schetsen enzo. Daar zitten ook al van die parels tussen en voor een late instapper als mijzelf, door de beperkte oplagen, nooit meer te krijgen. Misschien NA het laatste Bob Evers deel?
Tot ziens in Kampen. Eerste biertje is van mij.

Anonymous said...

Ha Hans,

Op het totaal plaatje valt het inderdaad mee.

Hans van Oudenaarden said...

Hee Otto:
Wat een leuke associatie, die van die circustent! Die zie ik nu ook opeens.
Ik moet nog even nadenken over het opnieuw uitbrengen van die BE-prenten. Dat is geen lichtvaardige beslissing, want verzamelaars hebben destijds natuurlijk betaald voor enige exclusiviteit.
Ik zie je in Kampen!