Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20110810

". . . verschijnt dit najaar"??? DUH!!

Klein, vals hoopje gehad dat je eroverheen zou lezen, blogvriend. Op die kekke Boekenkrant pagina in de vorige posting. Over dat "Help me, Rhonda verschijnt dit najaar" tekstje. Dat je het zou missen. Maar nee, hoor. Als een scheermes, natuurlijk!
Wat nu??! Onduidelijkheid! Vertrouwensbreuk! Wauw! Is dit geen geweldig moment om NU maar es een eerste stap richting m'n groei naar "stripmaker 2.0" te zetten!? Hier hebben we namelijk een soort kernwaarde! Verantwoording!!! Een verantwoordelijke, moderne stripmaker 2.0. (mijn droom) treedt bij onduidelijkheid immers onbevreesd z'n community (nog zo'n droom) van lezers tegemoet. Transparantie! Fair trade! Commitment van beide kanten enzo!
Eerst trouwens toch nog even snel de banale, platte uitleg: Via via hoorde ik dat de Boekenkrant wat ruimte had, en dit nummer es wat striptrailers wilde plaatsten. Deadline binnen tien minuten. De redactie van de krant wilde bij de pagina ook nog snel een begeleidend tekstje. Dat hebben bladen altijd graag. Paginaatje gestuurd. In m'n tekstje heb ik iets over de strip verteld en tenslotte geschreven dat we "in het najaar naar buiten zouden treden". Sic. Letterlijk. Ik was zelf ook wat verbaasd dat ze er dit van hadden gemaakt.
Maar goed, Stripmakertje 2.0. Nu zit je. Betrapt. Het is waar, hoor. Clean breast. Ahum. Ik heb inderdaad een begin van een  plan om met deze strip naar buiten te treden. Een concreet plan. In het najaar.

Maar anders, op een andere manier, dan de klassieke lezer gaat verwachten. En nu komt de domper. Ik ga de details nog niet vertellen. Te vroeg. Nog niet uitgewerkt genoeg, blogvriend. Ik moet nog geduld vragen. Ik geef een hint. 

Observatie: In de keiharde commercie worden creatieve producten, idealiter, via een soort systeem uitgebracht. Een belangrijke, nieuwe film bijvoorbeeld, wordt meestal eerst super exclusief voorvertoond op een paar exclusieve festivals. Dan komen de "sneak previews" voor fanaten. Dan wereldwijd alle premiéres. Dan gaat ie officieel de bioscoop in. Daarna komt ie op DVD en TV en tenslotte komt de dumping in het download-riool. Van hi-end naar lo-end.

En zie ik nou goed, dat het bij strip vaak omgedraaid is? Veel makers zetten hun spul meteen gratis en integraal op het net. Als je boft komen daarna misschien wat tijdschriften en kranten. Dan, bij succes dáárvan, de softcovers en de hardcovers. En tenslotte, bij enkele grootheden slechts, de super-speciale kleinschalige verzamelaarsuitgaven. Huh? Is dat niet van lo-end naar hi-end?

Kan dat niet anders?

4 comments:

Henkus said...

Ha Hans, mooi stukje; verhelderend en mystificerend in één...
Ook weer geweldig illustratiemateriaal (waarvan volstrekt onduidelijk is of het iets met Rhonda te maken heeft; en zo ja, hoe dan).
Ik bekijk ze altijd ook lekker groot en geniet van de uitwerking van de schetsen. Prachtig!
En zie dan bij het bekijken van plaat 3 en 4 dat het meisje op plaat 4 eerst links loopt (hoewel chronologisch zou dat 3 moeten zijn) en op de volgende scan (op papier het plaatje rechts ervan) ineens rechts... Hmm... Meneer de tekenaar, u heeft wat uit te leggen, c.q. te verbeteren...

Hans van Oudenaarden said...

Dank, Henkus!
Illu's natuurlijk uit Rhonda! Let op die kerel in die witte smoking, die wordt verderop in het verhaal erg belangrijk.
Ik ben trouwens vereerd dat je dit rauwe materiaal zo goed bestudeert. Ik doe dat zelf ook graag bij tekenwerk van anderen. Een soort "passief tekenen", waar je op een onbewust niveau vanalles van opsteekt.
Goed gezien, trouwens. Man en meisje zijn, in het nieuwe decor, van hal naar perron, inderdaad van positie gewisseld.
Hmmm. Dat moet dan op de tussenliggende trap ofzo gebeurd zijn! Dat ze daar een een beetje achterbleef. Vanwege die schoentjes.

Otto said...

"Ik hoopte dat jullie eroverheen zouden lezen!!"
Wat een schandalige onderschatting, als fan van het eerste uur, en misschien wel het tweede ook, voel ik mij behoorlijk onderschat. Dat schaadt het vertrouwen enorm, meneer Oudenaarden. Bah wat een nare opmerking. En dan snel een wazig verhaal neerpennen om de aandacht af te leiden, of we hier een stel kleuters zijn! En er dan wat schetswerk erbij plaatsen die mooi zijn we er niet verder over nadenken. Die met die stationshal, erg mooi hoor.
Toch ook een vraagje aan Henkus, verhelderend???? waar haal je dat vandaan, staat dat ook te lezen in de alom geprezen boekenkrant? Die volgens Hans dus niet in staat is een simpel stukje tekst te begrijpen, hoe wel, "in het najaar naar buiten treden", WTF betekent dat? Introduceer je een nieuwe herfst lijn bij de C&A? Of is dit met opzet gedaan zodat je in de volgende editie van de boekenkrant een rectificatie te pakken heb?
En dan de verwijzing naar de film industrie! En dan verschijnt ie op dvd, of Blu ray natuurlijk, en dat zou dan minderwaardig zijn oid, maar wat dacht je van die geweldige collectors editions die er tegenwoordig uitkomen? He he, meneer de tekenaar!
Nou, niet dit najaar dus. Kan ik die €6,95 nog even op de zilvervloot laten staan en is het bedrag tegen de tijd dat de strip uit komt gegroeid naar €6,9651. Kan ik misschien die super duper voor premiere kopen.
maar alle gekheid op een stokje, jammer dat het niet in het najaar uit komt maar ik kijk vol verwachting uit naar de onthulling van whatever er gaat komen.

Hans, zijn er nog van die postertjes van de laatste Bob Evers? Ik zou er daar best eentje van willen hebben.
En Henkus, goed gezien, en die uitleg van Hans, hmmm...

Hans van Oudenaarden said...

Dank, Otto! Nu voel ik me meteen helemaal een prima donna!
Winkel-postertjes van het laatste Bob Eversalbum neem ik zaterdag voor je mee.