Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20110729

Logo? No logo?

Even druk geweest, hier. Alles stilgelegd. Twee "tussendoor-klusjes" gedaan. SSHHT!! M'n Rhonda-blog!Waar was ik, blogvriend? Oja, ik ging es iets meer naar de practijk nu eindelijk. Genoeg gezeurd.
Striptekenaar 2.0 moest dus ophouden zichzelf te definiëren als een soort teken"bedrijf". Als productiefactor. Als een soort strip-producerende entiteit. Met doelgroepen, met strategietjes enzo. Weg met dat soort denken.
Naomi Klein's "No Logo" erbij gepakt. Weg met die merkgerichte consumptiecultuur door grote bedrijven die alleen maar proberen een merk te verkopen. Ambachtelijkheid. Gemeenschapszin! Die kant op, dan, Hans? Ook met strip? Ik voel me nu meteen wel een soort ouwe hippie. Wereldvreemd. Heerlijk! "Maak kaas, geen oorlog".
Maar goed, een logo is natuurlijk niet per definitie iets verderfelijks, Naomi. Ik verwacht immers van niemand dat ze hun identiteit gaan ophangen aan het logo van mijn strip! Als levende reclamezuil, ofzo. Een herkenningsicoon, kan ook een mooi begin zijn van een eerste practijkstap voor een stripproject. Herkenning kan ik wel gebruiken, straks. Iets "sixties-achtig", maar nog niet te flowerpowerig. Niet te jolig ook. Hmm. Zoiets als onderstaande?

3 comments:

Henkus said...

Interessante ontwikkelingen... Maar bij de laatste logo's is "Help me" weg. Bewuste keuze? Oh ja, geel, oranje en bruin is eigenlijk heel erg 70... De jaren 60 worden meer met psychedelica (The Fool, Marijke Koger!) geassocieerd volgens mij.

Otto said...

Het weghalen van HELP ME is echt VEEL beter. De laatste doet me aan het begin van Monster Inc denken en ook aan de oude animatie filmpjes van Disney.
Personelijk vind ik de doorgeevalueerde logo´s uit de 20er jaren (art deco) naar de nieuwere 40er en dan 60er jaren mooier.
De echte 60er jaren hippie logo´s (zoals je ziet in de Austin Powers films) echt verschrikkelijk lelijk.
Hans. heb je al eens naar die schitterende 60er jaren filmposters gekeken voor inspiratie?
http://eu.movieposter.com/mpw8/19601.html

Hans van Oudenaarden said...

Dank, Henkus & Otto.
Erg grappig hoe een logo allerlei associaties oproept. Inmiddels aan een aantal mensen laten zien en werkelijk alle soorten verschillende reacties gehad.