Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20110710

Stoepslet

Als ik er zo over nadenk. Het lijkt inderdaad wat veel gevraagd van stripmakers om briljante strips te maken en tegelijkertijd de nieuwe ”verdienmodellen” voor de toekomst te ontwerpen. Een tamelijk idiote vraag aan creatieven. En toch. Waarom niet? Juist aan creatieven! Het is spannend. En het is nieuw. Ik heb er deze blog voor in het leven geroepen.
Misschien lopen we hier straks wel ergens tegenaan, blogvriend! En dan was JIJ erbij! Ik voel het in ieder geval erg als m’n verantwoordelijkheid om erover na te denken. En jij ook, denk ik! Anders las je dit nu niet! Ik denk absoluut dat het belangrijk is om te onderzoeken wat de rol van het internet kan worden voor strip. Ik hik, zoals gezegd, wel echter erg aan tegen die “stoepslet”status van het internet-beeldverhaal.
We moeten, denk ik, proberen te gaan leren van de muziekindustrie. Daar gebeurt vanalles interessants. En vooral OOK van wat er nu gebeurt in de voedselproductie. Slow Food, Voedsel uit eigen streek, kleinschaligheid, dat soort dingen. Daar ergens zit een antwoord voor strip, denk ik. Ik begin inmiddels te denken aan een soort “tweestromen-land” voor ons geliefde beeldverhaal. Een soort splitsing in I-strip en papierstrip?

strip1.0 Het digitale “Stoepslet”- model.
Krankzinnig aanbod. Extreem lage status. Soort fastfood, en dan ook voor niks. Snel, gemakkelijk en vooral gratis downloaden. Met reclame ofzo nog iets verdienen?
strip2.0 Het “Slow Comic” model.
Kleinschalig, persoonlijk. Onbespoten strips uit eigen streek. Papier. Upperclass. Duurder, maar dan wel oprecht.

Sommige 2.0 strips zullen dan (tijdelijk) in beide stromen te vinden zijn. Bv. ter promotie of bij digitale uitverkoop NA de luxe papieren uitgave. In een soort tussengebied, megaveel microtransacties en "bijna gratis", geloof ik dan weer helemaal niet. Daarvoor lijkt me de zuigkracht van "echt gratis" te groot. Die strips zullen uiteindelijk allemaal wegzakken in het putje van strip1.0

(PS: Inmiddels zet ik hier, zonder enig commentaar, zomaar pagina 3 van m'n nieuwe strip als illu in dit betoogje! Wereldpremiére, blogvriend. Binnenkort ga ik nou echt es iets vertellen over deze strip.  )

3 comments:

Anonymous said...

Wow Hans, schitterende bladzijde!
ik snap wel niet helemaal hoe die schaduw door de deur op de muur komt in het eerste plaatje maar het ziet er wel enorm mooi uit!
Inkleuring is ook raak.

Anko said...

Hoi Hans, ik heb een vraagje over je "Wereldpremière" (volgens mijn spellings-pc moet het streepje deze kant op) die kan je niet op twee media tegelijk hebben.
Of hier, of op het Eversblog.

Welke plaatste je eerst?

Anko

Hans van Oudenaarden said...

@Anonymous: Dank!
@Anko: Wow, jij bent scherp! Maar ik moet je gelijk geven, hoor. De echte prem . . .premdinges was inderdaad HIER! Scheelde twee minuten, maar toch. Zie ik je in Kampen?