Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20150402

Morele onderklasse

Blogvriend, met enige regelmaat vraag ik me af of ik met mijn piepkleine rolletje in de entertainment industrie ook niet een beetje medeplichtig ben aan aan de doortrapte escapistische verdovingsmechanismes van onze tijd.
Hoe rot een mens zich immers ook voelt, er is altijd een nieuwe zak chips, een lekker flesje en wel iets te doen op TV of het net, waarmee je je gedachten even kunt verzetten. En dan heb ik het nog niet eens over het sterkere spul: STRIPS !!!
Even een tijdje niet tobben met zo'n boekie op de bank. Brood en spelen !!!

Onze "morele onderklasse" van politici, topmanagers en bankiers versterkt, in de tijd die jij en ik op die bank vermorsen met al dat overdonderende en afleidende entertainment, intussen hun belangen. Narcistisch, zonder empathie met degenen die van het lot minder hebben gekregen. Keihard en zelfingenomen. Competitie preken waar zorgzaamheid nodig is. Onbeschaamd het egen belang nastreven in het openbaar bestuur. De begrippen onmacht en luiheid door elkaar gebruiken. God, wat heeft deze generatie "leiders" het verkloot.
Zucht. Als tegengif, een paar romantische zw/w details dus maar even uit de Rhonda episode van de meest recente Eppo. Even wegdromen, hoor !!!

8 comments:

Ger Apeldoorn said...

En wat stelt die vriend van je dan voor? Dat je dingen schrijft waarin je tegen de gevestigde orde aanschopt, zodat ze alleen gelezen worden door mensen die hte ermee eens zijn? Martin Scorsese zei in een documentaire over de Amerikaanse film jaren geleden dat alle Amerikaanse filmmakers smokkelaars zijn; ze geven het publiek wat ze hebben willen en smokkelen daar ondertussen hun boodschap in. Jij maakt Rhonda heel integer met een eigen menselijke boodschap en draagt daardoor bij aan de manier waarop mensen denken en hun entertainment genieten (bruinbrood in plaats van witbrood) en dat is hoe jij de wereld verandert. En dat bereikt meer dan een toneelstuk maken waar al je vrienden het mee eens zijn zodat je uitgenodigd wordt bij De Wereld Draait Door om te komen laten zien hoe goed je bezig bent.

fred.de.heij said...

Graaiers zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven. Er zijn mensen die dat graag aan de kaak willen stellen. Mooi. En er zijn altruïsten die bijvoorbeeld de Ebola gaan bestrijden. Ook mooi. En er zijn mensen die entertainment bieden. Dat iemand daarin perfectie nastreeft,vind ik inspirerend.Daar is wat mij betreft geen boodschap bij nodig, ook geen gesmokkelde.

Hans van Oudenaarden said...

Hee Ger,

Dank voor je reactie.
Ik word me er wel steeds meer van bewust dat ik, als mens, maar ook in mijn vak, een verantwoordelijkheid heb . Voor hoe het nu gaat in dit land, voor de wereld. De ongelijkheid wordt het probleem van deze eeuw. Ik schrik er telkens van als ik merk hoe vilein de “vermogenden” van deze wereld in het rond beginnen te schoppen, als ze zich bekeken voelen. Je voelt maatschappelijke oproertjes, de “rottigheid” gewoon aankomen.
Zonder nou meteen over te schakelen op “ge-engageerd” stripmaken, ik wil dan liever niet meedoen aan een systeem waarbij entertainment dan als prettige verdoving wordt toegediend. Om het “vee” nog even lekker rustig te houden.

Hans van Oudenaarden said...

Hee Fred,

Dank voor je reactie.
Exact zoals ik er een tijdje geleden ook over dacht. Een soort evenwichtsgedachte rondom goed en slecht. Dat klinkt altijd goed. Ik de laatste tijd echter het gevoel dat we een soort “kantelpunt” zijn gepasseerd. “Het “graaien” is te lang doorgegaan, de boel is uit balans geraakt.
De armoede, de modieuze domheid worden nu voor iedereen serieus bedreigend. Het geld zit vast bij de rijken. De boel stagneert. De mokkende acceptatie van “pre-criminaliteit” (Maserati’s, declaraties, bonussen) is een veeg teken. Of ik meewerk het mokken te verzachten met mijn strip“gezelligheid”, daar denk ik wel over na.
Moet ik op mijn kleine podium niet tenminste zeggen dat ik dat vervelend vind? Verder geen idee natuurlijk hoe dat practisch in te vullen.

fred.de.heij said...

Zit die vent met die Maserati niet vast? Daar hebben ze jou niet voor nodig. Jij hebt andere kwaliteiten.
Jij hebt een prachtig podium gecreëerd, Rhonda. Misschien dat podium toch maar gebruiken voor de gesmokkelde boodschappen van Ger, of toch een echte boodschap? Rhonda bestrijdt Ebola? Dan ben je nu op de verkeerde weg. Tot nu toe lijkt Rhonda de meest kapitalistische stripfiguur aller tijden: een gangsterhoer die er met de poet vandoor gaat.
Maar van mij mag Rhonda egoïstisch blijven graaien. Dat heeft niets met rustig houden of vee te maken. Dat is een keuze om het leven aan te kunnen.

Hans van Oudenaarden said...

Hee Fred, dank voor je reactie.

De paar keer dat ik nu in Frankrijk heb gesigneerd, viel me op hoe ongelofelijk politiek die Franse tekenaars zijn. Ze hebben allemaal een luidruchtige mening over Europa, Griekenland en de economie. In Frankrijk is strip nou eenmaal kunst en kunst is altijd politiek.

In Nederland zijn we natuurlijk anders, maar ik weet niet of we dat kunnen volhouden. Fred, ik denk dat we iedereen nodig gaan hebben. Nederland reageert wat mij betreft bv. onbegrijpelijk tolerant op corruptie en zelfverrijking. Ik schrik daarvan.

Oja, Hubert Möllenkamp gaat misschien nog vervolgd worden, maar deze woningbouwvoorman zit vooralsnog vol zelfmedelijden, maar ongestraft, te mokken in het tuinencomplex van een van z'n Spaanse villa's. Er wordt hem ook niks gegund!

Kees van den Bos said...

Een boodschap verstoppen (of uitdragen) lijkt me wel een uitdaging. Btw: heb je "Krasse knarren" (in het Frans: les Vieux Fourneaux) al gelezen? Ja, er mag bij gedronken worden...

Hans van Oudenaarden said...

Hee Kees,
Dank voor je reactie.

M'n eerste boodschap zit er al in, hoor. Zie volgende posting.

Nog steeds de krasse knarren niet te pakken gekregen. Ga ik es achteraan.