Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20150419

Bloot, geweld en jouw onderbewustzijn . . .

Geen kwaad woord over  "House of Cards", "Deadwood" of de nieuwe "Game of Thrones", hoor !
Erg knap gemaakte series. Vergis je niet, ik ben vol ontzag !  Maarre . . . geen huisje in Nederland waar NIET wordt gekeken en geklapt voor deze ultra-commerciele kunstwerkjes! Werkelijk ie-der-een vindt deze series geweldig. En ik, ik klap zelf ook ! Deze series hebben opvallende en b i z a r r e Noord Koreaanse kijk- en waarderingscijfers.
Huh? Heel "individualistisch" Nederland heeft over dit materiaal p r e c i e s dezelfde mening ??? Ik heb nog eigenlijk nooit een afwijkend geluid gehoord. Hoe kan dit ? Dit was toch het land van de oneindige diversiteit?   Er horen toch ook minstens een páár andere meningen te zijn? Deze giga-waardering lijkt  potdomme wel van bovenaf  geregisseerd!  Hoe doen die makers dat?

Blogvriend, laten we niet naief zijn. We leven in een extreem manipulatieve wereld. Op het psychopatische af, denk ik soms.  We worden de hele dag willens en wetens beinvloed en genudged. Geduwd, gehersenspoeld, duf gemaakt en weer opgefrist, koopbereid gefocused, emotioneel gemasseerd, begerig gemaakt en dáárna ook nog ingeprent dat we dit allemaal ZELF hebben verzonnen.  Hier zit een massief blok toegepaste wetenschap achter. Het aantal sub-liminale signalen dat we per dag verstouwen moet enorm zijn.
Maar let op ! Terwijl  jouw stagnatie-minnende-overheid  geen rol voor zichzelf ziet in het bestrijden van dit onophoudelijke en doortrapte manipuleren van onze weerloze bevolking, ik gelukkig wel. Je staat vanaf nu  niet meer alleen tegenover deze professionele, commerciele geweldenaars, blogvriend. Ik ga je helpen. Tijd voor een kijkje achter de commerciele schermen van de entertainment industrie! Te beginnen bij strip.

Okay, dat is een wat grote broek, Hans. Ik heb natuurlijk nog niet helemaal de verkoopcijfers van bovengenoemde series. Nou ja, een piepklein beginnetje van dan inzicht dan. In de komende Eppo-aflevering wilde ik  m'n lezer OOK es fijn sub-liminaal manipuleren. En ik doe het onder andere met kleur.
We zijn nu in het verhaal aanbeland bij zomaar VIJF pagina's, waarin onze heldin NIET voorkomt. Donkere, tamelijk gloomy ingekleurde pagina's. Hier wilde ik m'n lezer, subliminaal doordringen van de psychologisch eenzame en duistere omgeving waarin Rhonda is terechtgekomen. En meteen ook een mooie  aanloop creeren en contrast hebben met de zonovergoten, tamelijk blote ontwakings en bad-scene van pg 15. Ik creeer hiermee kunstmatig wat Rhonda-honger ! Na die vijf duistere, Rhonda-loze pagina's komt dat warme, dat blote, dat kleurrijke ontwaken dan des te harder binnen.
En heb je het gezien? Een paar plaatjes voor de moord op Edgar, zet ik 'm alvast in een onheilspellende bloedrode omgeving. Ik probeer hiermee m'n lezer's onderbewustzijn alvast te prepareren op de naderende moord . . . .


3 comments:

Kees van den Bos said...

Ach die arme Edgar of nee toch, niet Edgar! Spoiler alert ging niet af!! Waarom?? "House of Cards", "Deadwood" of de nieuwe "Game of Thrones", mmm ik moet bekennen dat ik dat niet kijk. Beperk me tot een docuutje hier en daar, de series NCIS op SBS6 af en toe eens een filmpje meepikken. Ik ben niet zo van de TV en al helemaal niet als 'iedereen' erover aan het praten is en het kijkt. Nooit gehad eigenlijk, ten tijde van noem maar eens Dallas, Dynasty, Baywatch hooguit weleens meegekeken bij een visite maar mij toch allemaal veel te vlak. Reclame? Ik zap weg. Heb wel betere (denk ik) dingen te doen. By the way, waarom doet dokter Bernstein mij toch aan de jonge Cliff Richard denken?? Of toch gemodelleerd volgens een Beach Boy (Dennis Wilson?), een lid van de Byrds of eentje van CCR (Fogerty?)

fred.de.heij said...

Ik kan me een aflevering van Columbo herinneren waarin een beeldje van een glas water in een film gemonteerd werd om bij een kijker dorst op te wekken. Later begreep ik dat die subliminale boodschappen niet werken. Misschien zijn de series die je noemt wel bovengemiddeld goed. Ik ken ze niet. Zelf kijk ik naar The Killing, die was mij aangeraden. Maar ik blijk per ongeluk aan de verkeerde versie begonnen te zijn: de Amerikaanse remake. Wat duurt zo'n serie godallejezus lang: 26 afleveringen van 45 minuten. Maar ja, nu wil ik wel weten wie de moord gepleegd heeft, en waarom.

Hans van Oudenaarden said...

Hee Kees en Fred,

Dank voor jullie reacties.

Dokter Bernstein wilde ik hip en eigentijds sixties hebben. Ik dacht een beetje Paul McCartney, maar dan wat mannelijker.

Subliminale prikkels kunnen erg doortrapt zijn, hoor. Je neemt het wel waar, maar ziet het eerder als willekeur of toeval dan "massage". Handbewegingen tijdens een betoog (cijfer in de lucht schrijven), productnaam-rijmende woorden gebruiken vlak voor het aankoop keuze-moment, de lijst is eindeloos.
Het is een subtiel kneedproces. Het werkt gradueel, eerder dan absoluut. Maar bedenk, een paar procent effect kan heel veel extra omzet genereren.