Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20150201

Uw Nederlandse vertegenwoordiging in Angoulême!

Want uiteindelijk gaat het gewoon hierom, blogvriend. De tekenende mens.
Hoe je het ook bekijkt, immers een soort toveren. Helemaal met de hand. Met je naam erbij en een groet. Album speciaal voor jou,  beste striplezer.
Boeken verkopen en dédicases zetten in nagelnieuwe stripalbums. De Fransen zijn er gek op! Méér dan gek! Knet-ter-gek! Zoveel als maar kan! Ze hebben er zelfs het aller-aller-grootste BD- fesitval in Europa voor opgericht: Het super-Franse BD gigantisme van Angoulême !!!
Poppetjes tekenen in de drukste drukte der druktes. En dat bedoel ik dat niet grappig. De mensenzee in Angoulême is hier en daar oprecht, een beetje intimiderend voor tekenaars, blogvriend.  En vakbroeder Daniël van den Broek en ik kunnen het weten, want we hebben het gedaan !!!
Ook dit jaar vroeg uitgever BD-must of ik heel misschien wederom zin had m'n albums te komen signeren in het hart van, en tijdens de hoogmis van, de Europese strip. Een dag of drie, vier. Daan zou dit keer ook komen. Vanzelfsprekend  mochten we met het vliegtuig gaan . . .
 . . .zou het gezelschap internationaal, en zou het eten weer fantastisch zijn . . .
 . . . de accomodatie weer pittoresk . .
  . . . EN er zouden zelfs enige, korte momenten van rondkijken mogelijk zijn!
En zie hier de plaatjes, blogvriend. Uw Nederlandse vertegenwoordigers de afgelopen dagen, ergens in het signeergeweld van Angoulême.  Vanmiddag zijn Daniël ik teruggevlogen. Idioot moe, maar erg tevreden over ons festival. Want hoe verrassend voor ons ook, de Franse  BD liefhebbers hebben ons wederom laten zien, hoe"open minded" ze  willen zijn naar deze nieuwe en vreemde BD Hollandais.
Ik mag ze wel, die Fransen . . . en Hee! Uiteidelijk gaat het toch gewoon hierom . . .

4 comments:

Kees van den Bos said...

Mooi verhaal Hans. Goed dat je ook nog hebt genoten. Op stripgebied hebben de Fransen zeker smaak en ook een enorme markt. Lijkt me super als je daar dan bij mag zijn en 'gewoon' meedoet. Ik ben als Nederlander blij dat er vanuit Frankrijk ook vele vertaalde titels de Lage Landen bereiken. We kennen natuurlijk het chauvinisme van de Fransen, maar als je iets 'zelf' niet hebt bedacht mag je toch gewoon smullen van 'buitenlandse gerechten'.

Hans van Oudenaarden said...

Dank voor je reactie, Kees.
Na twee keer Angouleme, ben ik er zolangzamerhand van overtuigd dat het wel meevalt met dat Franse chauvisme.
ZESDUIZEND nieuwe titels per jaar in Frankrijk! Als Nederlandse uitgevers hun vak serieuzer zouden nemen, zouden ze ab-so-luut een teen tussen die Franse deur kunnen krijgen, hoor.
De Nederlandse uitgeverswereld koestert haar passiviteit en amateurisme kennelijk.

Kees van den Bos said...

Discussie op Stripspeciaalzaak.be : Geplaatst 11 februari 2015 - 15:47


epicgent, on 11 Feb 2015 - 15:25, said:


En het zijn niet enkel de uitgevers natuurlijk. 'Vlaamse' Auteurs doen dat ook heel weinig. Wat houdt hen tegen om, een paar maand voor hun strip verschijnt, een paar schetsen en pagina's te delen op de (fb)pagina van hun strip?? Denk niet dat het de verkoop van de strip zou schaden. Want wie kan nu de beste reclame maken voor een product als de maker van dat product?


Ik vind Hans van Oudenaarden (Help me Rhonda) een goed voorbeeld hoe het wel moet: hmrcomic.blogspot.com/

Hans van Oudenaarden said...

Dank, Kees!