Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20111110

Inktjes

5 comments:

Rudy Talbo said...

Ziet er Geweldig uit, Hans!

Michel said...

Hoi Hans,

Ik had je beloofd om mee te blijven denken bij het realiseren van je strip en daarbij zoveel mogelijk zaken in eigen beheer te houden. Ik kwam het volgende tegen.Misschien heb je er wat aan....

Catanova, getekend en geschreven door Mario Boon en Pieter Van Oudheusen, zal uitgegeven worden door Sandawe, de Franstalige Belgische uitgeverij van Patrick Pinchart (ex-hoofdredacteur van Spirou). http://www.sandawe.com

Op voorwaarde dat het voorgestelde budget gehaald wordt.

In tegenstelling met een traditionele uitgeverij, wordt elke strip van Sandawe gefinancierd door de lezers zelf, de "édinautes". Via het systeem van crowdfunding worden aandelen in de strip gekocht. Naarmate je meer investeert in het project, hoe meer je terugkrijgt, van speciale uitgaven, originele content en meer. En 60% van de winst van de opbrengst van de strip. Voor meer info, klik hier: http://www.sandawe.com/fr/HowItWorks.awp

Een derde van het budget is gereserveerd voor een voorschot voor de auteurs en de inkleurster om de strip te maken.

Catanova wordt de eerste strip van Sandawe die tegelijk in het Frans en het Nederlands zal uitgegeven worden in harde kaft én digitaal.

Voor meer info en het bekijken van afgewerkte pagina's en synopsis: http://www.sandawe.com/fr/projectdetail.awp?P1=32

Catanova heeft ook een plek op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Catanova/207433172661809

Otto said...

Wat een schitterende karakterkoppen!

@Michel Lekkere site, klik je op het Engelse vlaggetje en op de menu´s na blijft alles in croissant taal (en da ken ik non).
En hoe zit het met die 60%? Is dat voor de tekenaar? En wat gebeurt er dan met de overigen 40% (toch bijna de helft)?!

Het systeem is overigens FANtastisch maar volgens mij kan je als artiest dat net zo goed zelf op poten zetten.
Systeem bedenken, site maken en dan op veel stripsites aandacht voor je project vragen.

Michel said...

@Otto

Alleen in de franstalige lezersmarkt kun je nog een (goede) boterham verdienen als puur striptekenaar. Ik zeg ook niet dat dit initiatief gevolgd dient te worden maar het is wel helemaal van deze tijd waarbij de maker meer "aan de knoppen" zit.

Hans van Oudenaarden said...

@Ruud:
HEEEE, RUUD! Wat leuk om jou hier te vinden. Dank voor je aardige woorden. Heb je alweer nieuwe filmpjes?
@Michel& Otto: Dank voor de tip. Ik had inderdaad al van de crowdfunders van Sandawe gehoord. Er zijn meer van dat soort sites, maar deze is helemaal strip-gespecialiseerd. Absoluut interessant. Allerlei interessante strip-projecten isn, goed vindbaar, bij elkaar op één plek. En een eenvoudig financieel systeem erbij.
En met pakweg 150 edinautes (soms minder) kan een strip blijkbaar al gemaakt worden. Dat kleine aantal vind ik wel fascinerend, hoor.
Waar ik nog niet helemaal uit ben is toch het formaat van de blijkbaar onvermijdelijke strijkstok. Rechtvaardigen de diensten van zo'n crowdfunder dit soort percentages wel? In onze tijd? Is dat wel in verhouding? Kunnen stripmakers zoiets uiteindelijk ook niet zelf? Het gaat blijkbaar maar om hon-derd-vijf-tig gekken?