Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20111015

Occupy comic-street!

Over de hele planeet verheffen vandaag allerlei zonderlingen hun stem tegen de banken, beursspeculanten en de ontsporingen van het kapitalisme in het algemeen. Tegen onze politici, die, voor zover ik kan zien, schijnen te wonen in de broekzakken van het bedrijfsleven. Over consumentisme als levensvervulling en hoe normaal het in onze wereld wordt gevonden om goedgelovigen, zwakken en sukkels te misbruiken. Vind ik allemaal wel errug mooi, hoor. Dat doet deze oude hippie wel wat. Misschien moet ik eigenlijk ook maar gewoon even naar Amsterdam vanmiddag.
Maarrrr misschien is het ook goed als ik, net als iedereen misschien zou moeten, heel voorzichtig en op m’n eigen wijze, van dat alles iets probeer te vertalen naar mijn eigen wereld. De zonderlinge, Nederlandse stripwereld. Waar ook wel een en ander mis is. Met het hardop denken op deze blog ofzo. Met filosoferen hoe het wellicht anders kan. Met al m’n halve tekentafel-ideeën, tussen het werk door. Waar was ik? Oja! Eppo!
Deze week weer met de Eppo redactie contact gehad. Er komt dus rond de kerst die extra Eppo. En ik heb het beloofd. Ik heb Eppo deze week beloofd dat ik daarin twee bladzijden zal gaan vullen. Met een exclusieve “Help me Rhonda” teaser! En die teaser zal eindigen met een tekstblokje met zoiets als: “. . . .Help me, Rhonda. Volgend jaar in de Eppo!” 

Verder ben ik nog niet, hoor. Geen contract, geen deadlines, geen albumafspraken. Maar er is  . . . een stap gezet. Nu kan ik niet meer terug.

4 comments:

Anko said...

Ik denk dat het goed is dat er meer mensen te weten komen dat jij bezig bent met een meesterwerk, dus Hans, van daar uit gezien, positief!

En geen albumcontract, eerste paginadeadline en zo voort, prima, heb je dat mooi zelf in de hand.

En bedenk, Eppo 26, half december 2012, is ook volgend jaar.
Kwaliteit gaat voor deadline. (maar dat ben je met mij eens)

Ik kijk er wel naar uit!

Otto said...

Ik snap geen reet van wat je wil zeggen in dit blog artikel, Hans. Trek je een parallel tussen volgevreten consumenten die niet blij zijn met de recessie omdat ze hun consumptie zien dalen terwijl ze zelf jaren lang hebben mee gedaan om ons sociaal stelsel om zeep te helpen ter bevordering van diezelfde consumptie maatschappij en dat ze nu bang zijn dat ze terug moeten naar een menselijke maat van elkaar helpen i.p.v. alles over te laten aan de overheid met die van de striptekenaar die zonder zakelijke, schriftelijke, overeenkomsten toezeggingen doet, die rechtsgeldig zijn, terwijl hij klaagt over het gebrek aan inkomsten ten gevolgen van het weinig professionele karakter van die industrie, daar waar de zakelijke investeerders van die industrie met 94% van de opbrengsten gaan lopen?
Ik heb geen kennis van reclame en hoe dat werkt maar ik hoop dat de (naar we mogen hopen kerst gerelateerde?) teaser in de KERST Eppo in ieder geval niet te veel ruimte laat tussen het op de markt brengen van het product en de teaser uiting omdat de aandachtsspanne van de consument dankzij de commerciële televisie verkort is naar minder dan 5 minuten.
En kunnen we in ieder geval het "help me" deel laten vallen, alsjeblieft, toe. Fans, iemand, Hanco, wat vinden jullie?

Hans van Oudenaarden said...

@ Anko: Dank!
@Otto:
Haaaaaaaaaaaa Otto! Je vliegt er weer lekker in!

Ik ben erg gefascineerd door die "occupy" beweging. Ik weiger ook maar es om mijn deel van de schuld voor de crisis te accepteren. Dit banken/politieke/ kapitalistisch-systeem-probleem heb ik niet veroorzaakt. Ik heb -naar beste weten- nog nooit giftige derivaten verhandeld.
De (stinkend rijke) probleem-eigenaren en hun knechtjes moeten ophouden de hele tijd de boel op de smalle schouders van “de consument” te trachten te schuiven: “Eerwaarde, we hebben allemaal evenveel schuld. Het slachtoffer was er toch óók bij?”

Maar genoeg politiek. M’n parallel was natuurlijk gewaagd. Geef ik toe. Stripuitgevers als grootkapitalisten en tekenaars als misbruikte slaven! Nostalgie! Geen reden om dit alles, met een vreemd bochtje, desondanks niet es aan te kaarten, hoor. We moeten ook in stripland i e t s daarmee. De stripwereld is aan het vermolmen. Dat zie jij toch ook? Er moet iets radicaals veranderen of over tien jaar is er geen strip meer!

Tja, en dan die geatomiseerde aandachtspanne van de moderne consument. Wat moet ik daar toch mee? Man, daar valt toch niet tegen op te boksen met dit rare, trage, oude ambacht EN de bestaande amateuristische strip-verdienmodellen.( Je moet naast strip altijd iets doen om de echte kost te verdienen.) Ik probeer hier, op deze blog, dus maar een nieuw soort lezer te ontdekken. De community lezer. Meer betrokken, dus misschien ook geduldiger. Helemaal "slow" comic.
De “moderne” consument kan eigenlijk de boom in met z’n zenuwprobleem. Ik ben geen dealer.

Nee, Eppo gaat “Help me, Rhonda” hopelijk mooi plaatsen en voor de rest zie ik wel weer.
De “HELP ME” in de titel gaat trouwens toch maar blijven. “Rhonda” sec klinkt griezelig als “Franka”, “Natascha”, “Asterix”, “Guust” ofzo. Daar wil ik een beetje vandaan blijven. Zo’n serie wordt het gewoon niet.

Otto said...

(Heleboel tekst waarom een oude belegen Beach Boys song geen titel voor een strip moet worden).... en ondertussen zadel je ons ook nog op met schitterend tekenwerk tussen alle perikelen van het publiceren van de strip. Bedankt voor de geboortefoto´s.