Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20111011

De zakelijke kant

Mooi moment. Wauw. Voor het eerst heb ik ‘m nu horen spreken, onze piepkleine “Rhonda strip internet community”. Het werkt dus echt. Gooi ik zomaar wat halve overwegingen in de lucht, krijg ik uitgebreid allemaal verstandige punten terug. Hoewel natuurlijk geen “meeste stemmen gelden” enzo , heeft het wel iets hartverwarmends, hoor. Vanuit de relatieve eenzaamheid van de tekentafel, opeens een paar mensen die gratis met je meedenken. Blogvriend, heel veel dank voor alle reacties op m’n vorige posting.
Een ding pik ik er even uit: Heb ik moeite met de zakelijke kant van het stripvak?
Scherpe  vraag. Eerlijk antwoord? Absoluut heb ik daar moeite mee! Met de rotte kant ervan.
Ik heb het hier eerder over gehad. Er zijn veel dingen in dit vak die ik slecht begrijp. Moet ik effe mopperen, hoor. Vergeef me. Voorpublicatieprijzen zijn inderdaad volstrekt d e b i e l. En neem een stripboek. Ik teken de voorkant, de achterkant, titelpagina, het heeeeeeeele binnenwerk, ik zet de letters erin, ik doe/betaal de inkleuring! Op een of andere manier is het in de stripwereld dan zo geregeld dat dan toch 94% van de verkoopprijs van zo’n stripalbum naar andere, heel “belangrijke” en “onmisbare” andere mensen schijnt te moeten. Gebruikelijk percentage, hoor. Geldt voor iedereen. Okee. Ik begrijp dat een eventuele scenarist z’n deel moet, en de drukker, en de distributie, en de winkelier en de uitgever. Maar 94% royalties inleveren???  Hoeveel boeken moet je gvd dan wel niet verkopen, voor je iets verdient? En dan begin ik maar niet over onbetaalde signeersessies en aaaaaaltijd moeten smeken om je geld. Bij alle uitgevers!

Hans, genoeg leeggelopen. Maar dit is dus precies een van de redenen om deze blog te beginnen. Dit soort eh . . .klassiek totalitair kapitalisme, daar wilde ik juist zo min mogelijk meer aan meedoen. Geen rechtvaardig en werkend systeem. Dat wil ik niet meer. Daar wordt ik boos van.
Maar hee! Ik kan er misschien straks, met onze Rhonda, nog wel gebruik van maken, van de klassieke kanalen. Maar dan met zeer veel mate. Een deel van het publiek is namelijk nog op die manier georganiseerd. Daarna zie ik toch gewoon wel. Dank in iedere geval nog voor je input. Ik ga je op de hoogte houden hoe dit verder gaat.

En dan daarnaast pionieren. Wel zo interessant! Uw tekenaar blijkt opeens, op z’n eigen manier, ook een beetje zo’n anti-Wallstreet ninety niner.

9 comments:

Michel said...

He Hans,

That's the fighting spirit.

Dit zijn namelijk perfecte tijden om het heft in eigen handen te nemen. Je (potentiële) publiek is namelijk lang niet meer zo onbereikbaar als toen je begon met striptekenen. Je hebt nu een blog maar heb je al eens gedacht aan andere middelen als hyves, facebook, youtube.com etc. Of een forum als de Getekende Reep van Peter Bonte waar je rechtstreeks met stripliefhebbers kunt discussiëren en interessante ideeën kunt opdoen.Leden van het Belgische stripgilde zoals Steven Dupre en Kristof Spaey zijn hier ook actief.

Gaat dit alles van je tekentijd af? Ja, maar je zult merken dat het ook een katalyserende werking heeft als het gaat lopen.

Ik blijf in ieder geval je "worsteling" met meer dan gemiddelde interesse volgen.

Groet, Michel

Otto said...

Fijn dat Eppo deze papieren parel mag gaan publiceren. Is nog wel de vraag, krijgen we wat van Rhonda te zien in de komende kerst Eppo? Een prequal met een kerstcircus, een vrolijke Rhonda en een verrot geslagen moeder in de woonwagen door een dronke vader of een spannend verhaaltje van Rhonda die tijdens een kersborrel van de filmstudio haar achtervolgers probeert af te schudden tussen decors en de feestende gasten en eindigt in een spannend kerstpakje onder de kerstboom?

Marco Jeurissen said...
This comment has been removed by the author.
Marco Jeurissen said...

(en nu zonder spelfouten)

hoi Hans,
waarom niet zelf via printing on demand strips verspreiden?
Of wordt het gewoon tijd voor een club stripmakers die een eigen fair trade-uitgeverij beginnen?

Hoe dan ook succes/sterkte ermee, het werk op je blog oogt erg goed.

groeten
Marco Jeurissen

Anko said...

Hoi Hans, meeste stemmen gelden, natuurlijk werkt het niet zo!

Alle stemmen gelden, dat werkt wel.

Daar wil ik een ding over zeggen, Caroline begon, en ik kopte hem in.
Daarna was alleen jij er met "even" onder de boom.


Als even twee dagen duurt, dan ben ik het er mee eens!!!!!!!!

Anko said...

Ok, dit was niet een post die ik gepubliceerd had willen hebben, maar hij staat er en ik kan het niet verwijderen (ik ben jaloers Marco).

Wat ik bedoelde met meeste stemmen, en alle stemmen, jij bent uiteindelijk degene die alle stemmen, die werkelijk tellen, bent.
En jij luistert naar anderen,(verstandig) en de een zijn mening is minder belangrijk dan die van een ander, weegt alle meningen (ook je eigen) en neem een beslissing. Op die manier neem je de mening van anderen mee in jou uiteindelijke beslissing.

Een van de meningen welke er gegeven is, is van Caroline, en dat je haar mening boven die van mij stelt, (groot gelijk!) maar 'even onder de boom'.......
(Anko, hou op, bemoei je niet. Ok, ik stop. Mooi!)

Anonymous said...

Ik ben geroerd door de betrokkenheid (bezorgdheid) op deze blog met mijn Kerstdagen. Dank!
Caroline

Hans van Oudenaarden said...

@ Michel: Dank voor je tips. Ga ik es naar kijken. Het bereiken van publiek lijkt me inderdaad het fundament voor m’n gedroomde toename in zelfstandigheid. Geen gemakkelijke opgave in onze kakofonische tijden. Daar horen misschien dus (tijd)offers bij. Ik heb, geloof ik, nu 350 Facebook-vrienden, maar ben er toch nog steeds niet uit wat ik nou echt aan dit platform heb.
@ Otto: Wauw! Klinkt allemaal erg goed, maar wordt het allemaal niet! Toch een vage tip: Jijzelf heb me het idee gegeven!
@ Marco: Die kant zit ik ook op te denken. Uiteindelijk zou ik daar, naar zoiets, wel naar toe willen. Samenwerking waar collega’s elkaar kunt helpen en verder dan alleen verantwoording naar je eigen publiek. Er zijn inmiddels natuurlijk al veel initiatieven om mensen te helpen hun eigen werk uit te geven. Een boekje kan inmiddels overal wel gemaakt worden. Maar dat levert vooralsnog nog wel totale chaos voor de potentiële lezer. Rijp en groen wordt nu overal uitgebracht, alles tegelijk en doorelkaar. Op een of andere manier zal de lezer, op zoek naar kwaliteit, geholpen moeten worden. En de makers moeten daarvoor dan weer niet de hoofdprijs moeten betalen (uitgever). Zo’n fair trade uitgeverij klinkt dan goed.
@ Anko: En zo is het. Uiteindelijk is er natuurlijk maar één (ik), die de knoop moet doorhakken, over welke kant ik opga. Toch is het fijn om andere geluiden mee te kunnen wegen. Deze strip maak ik misschien wel alleen, maar niet alleen voor mezelf.
Ik ben trouwens ook, net als Caroline, ontroerd door je bezorgdheid! Ik beloof je plechtig, dat ik deze kerst zo lang mogelijk met Caroline ga bomen!

Daan said...

Hans, ben je ook bekend met oa het Vlaams Onafhankelijk Stripgilde? Een tot uitgever verwordde beroepsvereneging. En ken je ook bv Sandawe, lees hierover op http://www.stripdatabank.be/stripforum/viewtopic.php?t=11234.

Beide zijn het nieuwe manieren van uitgeven...