Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20110527

My plan . . .

To be perfectly honest . . . and in fact . . . I have no plan. No that's not true, I have a plan. But the plan is kinda embryonal at the moment. Yes. I am going to need your help there.

First a bit of a sad story. For the past twentyfiveyears or so, me and my collegues have had to witness, what can only be called  the "permanent decline the comic industry" in Holland. Once a huge industy, over the years, newspapers started to cancel their funnies, specialized comic-magazines disapeared, booksales dropped dramatically. After fourty years of comic frenzy ( from WWII to somewhere in the eighties e v e r y b o d y got into comics) Holland somehow fell out of love with "strips".
And for what I can judge from here, hugely important comicproducing countries like Belgium and Franc have seen major, major changes too. And not all of them for the better. I pretty sure, it's the same story all over the world.

Yesssssssss, back then, my timing couldn't have been worse. Hans van Oudenaarden debuted  into the Dutch comic-industy, only to see things crumble more into nothingness every ear. I desperately wanted to be in comics right at the time when Dutch comics had started to become  . . . . a dying market.

13 comments:

jeroen said...

Maar Hans...

even kort door de bocht... Rhonda kan toch in de Eppo??

Hans van Oudenaarden said...

Hee Jeroen!

Dank voor je reaktie.
Wieweet is een keurig plaatsje in Eppo straks een prima mogelijkheid, hoor. Ik heb eigenlijk nog helemaal geen contact met de redactie gehad over dit stripproject.
Maar hee!We leven ook in de tijd van het internet . . . .
Het lijkt me zoooooooo spannend om es te onderzoeken welke mogelijkheden voor een stripmaker dáár wellicht nog liggen!

Tim said...

Er is ook nog de mogelijkheid om op zoiets als de iPad te publiceren. Of op e-readers. Die dingen winnen enorm aan populariteit :) Ik denk dat daar voor de strip best wel wat te veroveren valt.

Anonymous said...

Beste Hans (en Tim),

Eerlijk gezegd vind ik deze strip niet echt geschikt voor i-pad. Daarmee veerliees het heel veel van zijn kraacht.

Bas

Tim said...

Natuurlijk, maar dat geldt dan voor bijna alle strips. Niets zo fijn als een album om doorheen te bladeren. Het lijkt me ook niet dat het de bedoeling is dat internet de traditionele gedrukte strip zou vervangen. Eerder dat het een middel wordt om interesse te wekken. Dat kun je doen door een deel van je strip online te plaatsen. Je kunt wel tegen internet gaan vechten, maar het is beter om het als hulpmiddel te gaan zien.

Hans van Oudenaarden said...

@Tim en Bas: Dank voor jullie reacties.
Hier loop ik over te tobben: Ik denk zo langzamerhand in ons vak een tweestromenland te zien opdoemen.
1. De pulp/downloadkant. Verspreiding gratis of evt. dmv microtransacties. Vergt extreme grootschaligheid, snelheid en professionaliteit (parallelle games, merchandising). Gedomineerd dus straks door een beperkt aantal bedrijven. Valt voor de creatieve slechts een ondergeschikte (anonieme) positie te verwerven.
2. De Unica-kant. Strip kruipt richting beeldende kunst. Kleine communities rondom een artiest. Persoonlijk contact. Kleine oplages, leren kaft, goud op snee, origineeltje erbij. Duizend believers die drie tientjes lappen en je hebt een jaarinkomen.

Ik ga es kijken of ik met dat dat laatste hier iets kan.

jeroen said...

Over je laatste optie. Wat ik van Rhonda heb gezien is het een mainstream strip, toch? Mainstream in de zin van gemaakt voor een groot publiek. Het doet me wat aan witte tijgerin van Conrad denken. Zelfde volwassen sfeer, zelfde kwaliteit. Ik weet niet, dan is een publiek bouwen alsof je een kunstenaar bent wat zuinig naar mijn idee.

Ik zit ook maar te denken over het internet.. wat kan je daar nu doen. Ik heb wel en idee... maar hoe dat voor elkaar te krijgen.

Mijn idee is deze: ik denk dat er nog genoeg 'striplezers' zijn. Maar dat die verkruimeld zijn, het leukste aan strip; lekker lezen, heeft een behoorlijk knauw gekregen. Goed gemaakte, goed geschreven toegankelijke strips ... ik weet niet waar je die moet vinden, er is geen duidelijke plek voor.

Het lijkt lijkt als je één plek maakt op het internet dat die strips laat zien... dat je veel mensen trekt. Jij maakt zo'n strip, ik probeer het ook maar weer eens.. er zijn al webcomics voorhanden die je zou kunnen vragen mee te doen. Getwitterd stripnieuws ernaast. Recensies... Dat kan via samenwerking met de al bestaande stripinformatie sites. Het zal een begin zijn, eerst een groot publiek bouwen, daarna gaan denken hoe er geld gegenereerd kan worden.

Hans van Oudenaarden said...

Hee Jeroen,

Dank voor je reactie. Fijn dat jij het probleem ook ziet. Aan de ene kant is duidelijk dat de klassieke kanalen vrijwel zijn dichtgeslibd, aan de andere kant strekt zich dat gloednieuwe internetlandschap uit.
Daar moeten wij gewoon iets mee, Jeroen!

Denk je aan een soort online strip-tijdschrift? Een soort kwaliteits-portal waar de gemakzuchtige lezer allerlei kekke strips en stripzaken gemakkelijk bij elkaar vindt? Leuk idee. Bestaan daar hier en daar al niet wat aanzetjes voor?
Toch wilde ik het eigenlijk een stapje verder hebben.
Ik wil namelijk een beetje weg van dat "internetterige", "klikklik, alles gratis, cheaperino" gevoel voor strips. Die "pulp"kant voor strip mag er ook zijn, hoor, maar dat mogen anderen doen.
Analoog aan de muziek. het is immers voorbij met de verkoop van CD en downloads. Het gaat nu om "erbij zijn", bij de concerten! Ik wil naar warmte! Naar persoonlijk kontakt. Ook voor strip! Naar bijzondere, kleinschalige stripprojecten. Extreem hoge kwaliteit, en toch exclusief. Samenwerking met andere stripmakers zou ik dan eerder zien in een soort "virtual studio" Drie of vier stripmakers bij elkaar. Mensen die elkaar kennen, beïnvloeden, samenwerken en dan een community daaromheen.

jeroen said...

Dat laatste! Helemaal mee eens... vooral om een heel hoge kwaliteit te garanderen. Maar in de contekst van een meer algemenere 'poort' werkt het beter denk ik. Dus allerlei dingen 'gratis', nieuwtjes, ingang naar recensies etc. Met dan, laten we zeggen rechts hiervan de speciale projecten, zoals mogelijkheid in te schrijven op een speciale album uitgave van de strip die je net op dezelfde plek een half jaar volgde , downloadplek voor I pad formaten etc.

Maarre.. jou insteek is haalbaarder dan de mijne. één plek voor drie strips met een nieuwsbalkje ernaast... dat is heel goed te doen...

Wat voor naam zou je aan zo'n plek geven...? En wie zou je uitnodigen?

jeroen said...
This comment has been removed by the author.
Hans van Oudenaarden said...

Hee Jeroen,

Of een soort "United Artists" model.
Drie of vier stripmakers richten een virtuele studio op. Deze makers moeten elkaar dan misschien wel een beetje versterken en aanvullen. (Drie of vier antiquairs in dezelfde straat lopen ook altijd beter, dan één per straat.)
Studiobezoekers kunnen intekenen op superspeciale strip-projekten.
Per projekt huurt de studio de layouters en drukker in. Geen uitgever ertussenin. Distributie direkt naar eigen community.
Kleine oplagen, mooi drukwerk, misschien origineeltje erbij.
Elk jaar duizend mensen die drie tientjes bij je besteden en je hebt een jaarinkomen...

jeroen said...

Ik vind het een goed plan. Zin om rond de tafel te gaan zitten? Neem ik Frans Leenheer ook mee.

http://www.jeroensteehouwer.nl/stepan_en.html?pic=262

Hans van Oudenaarden said...

Hee Jeroen,

Goed idee. Keertje een bakkie doen en hier over brainstormen. 21 augustus in Kampen? Zijn jullie daar?
Weer zo'n stokpaardje van me, namelijk. Stripbeurzen zijn m.i. helemaal verloederd tot hersenloze (en onbetaalde) "signeer" marathons. Terwijl zo'n beurs toch juist een vruchtbare ontmoetingsplek voor professionals zou moeten zijn. Relaties ontmoeten, contacten leggen, ideeen uitwisselen!!!
Kunnen er misschien meteen wat collega's aanschuiven!