Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20180130

Rhonda in Frankrijk!


Ennnnnn weer teruggekeerd uit het Franse! Vier dagen de gloedjenieuwe, Franstalige, limited edition, zww versie van Rhonda 3 mogen signeren, ergens verstopt in het gigantisme strip-gekkenhuis Angouleme. De uren waren weer lang, het eten weer geweldig en de mensen opnieuw erg aardig. De uitgever rekende me op de eerste avond bij het eerste glas wijn op z'n vingers voor, dat de hele oplage eigenlijk al was verkocht. Sandawe, boekhandelaren en dit festival samen betekende dat we de boeken eigenlijk al kwijt waren. Een fijn begin!
Maar goed, geen vakantie helaas.  Aanpoten aan dat lage tafeltje in die warme tent, want er moesten nog een boel poppetjes in een boel boeken worden gezet. Thomas du Caju en Peter Nuyten aan mijn zijde! Telkens tot zeven uur 's avonds en op zaterdag zelfs tot acht uur.
 Hier even wat indrukken van het nieuwe Franse Rhonda-boek. Genummerd natuurlijk. Ex- libris gesigneerd erin.
 Cahier achterin met wat grote platen en schetsen enzo.
 Wat details voor de fijnproevers!
Tot slot doe ik nog even wat snapshots van dit Franse gigafestival! Moeilijk om het goed op de foto te krijgen. Overal rijen, heel veel jonge mensen, veel vrouwen in het publiek! Iedereen gek van die boeken! Niet-te-vergelijken met de strip-sfeer in ons land. Ongelofelijk en geweldig om te zien hoe de BD is vergroeid met de Franse cultuur! Ik mag ze wel, hoor, die eigenwijze Fransozen.

Oja, en wat betekende DEZE tekening aan de muur van het restaurant? Wie had dat ding daar achtergelaten en voor wie?


10 comments:

Michel Gastkemper said...

Geweldig, Hans! Bijna een live-reportage...

Otto said...

Bedankt voor het verslag en de foto's. Wat een heerlijk gevoel moet het daar zijn om ook jong volk te zien die interesse in strips hebben (op de Tina dag struikel je er hier in Nederland ook over heb ik mij door Gerard Lever laten vertellen). En gefeliciteerd met de goede verkoop.
Is er naast deze luxe editie ook een reguliere (sc. hc) editie voor de Franse markt?

Kees van den Bos said...

Las ik daar 'spoiler alert'... zomaar de laatste pagina, in het Frans maar toch. Ik ben wel van de 'happy endings' ....

Hans van Oudenaarden said...

Dank, Michel.
De reguliere, Franstalige HC editie gaat verschijnen na deze luxe "tirage de tĂȘte", Otto. De uitgever denkt ergens in de lente. Misschien zelfs nog eerst in het Duits (festival Erlangen)
Verdraaid, heb ik de eindpagina er, in m'n enthousiasme, inderdaad al op gezet. Nouja, nu te laat. Happy ending, zoals je ziet.

Cara pemesanan M-Bio Porasi said...

what a great and amazing art. keep up the good work

Hans van Oudenaarden said...

Thanks!

Cara pemesanan M-Bio Porasi said...

and also, the coloring really good. I am amazed

Pupuk Jagung Manis said...

hey, have a nice day for today :)

Pupuk Bawang Merah said...

that was awesome dude, I really love it

Hans van Oudenaarden said...

Thanks!