Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20150310

Pendanten

Blogvriend, de Eppo-voorpublicatie van Rhonda is dus nu echt van start gegaan! De eerste drie pagina's zijn de wereld in! Misschien heb je het gezien! Veel dank voor alle felicitaties en aandacht!   Zo precies tussen twee Eppo's in, tijd voor voor m'n geplande en beloofde, periodieke "director's audio commentary" op deze blog. Een soort Rhonda-"making of", maar dan  in piepkleine stukjes.

Okee, van start! Naast een soort "recap" in die eerste pagina's, wilde ik in het bij de aanvang van het verhaal onze protagonist Rhonda ook meteen weer even opnieuw goed introduceren. Acrobaat, moeilijk verleden, drugs en geheugenverlies. Hoe zet je zo'n hoofdpersoon in een paar plaatjes weer even stevig voor de lezer neer? Hmm. Waarom ons meisje niet meteen in opperste drugs-warrigheid  . . . het dak op sturen?
Hier een paar layouts van de komende episode. Op pagina vier wilde ik, in tekst en beeld, suggereren dat die droomsequentie van de eerste pagina's werd gedroomd door onze heldin. En dan niet in haar bed, maar tijdens het s l a a p w a n d e l e n! Op het dak!  Prachtige gelegenheid om gelijk eens van die giga-hoge comics kaders te doen! Rhonda steeds hoger langs de gevel klimmend en dan tegelijk  uitzoomen !
Op pagina vijf dan de apotheose van die shots in de grote "helicopter view". Als deze strip een animatie was, dan vlogen we nu even een minuutje rondom onze heldin. Peilloze diepte, krijsende meeuwen donkere wolken.
En je ziet het goed, deze grote plaat is een soort pendant van de grote plaat van pagina 1.  Voor een trapeze act heb je immers een "vanger" en een "springer" nodig. Nu kan de act beginnen.

2 comments:

Kees van den Bos said...

En de Fransen zijn toch dol op het Circus en dan zeker de acrobaten! Teken je die verticale scenes op één groot tekenvel. Ik zag collega's nog weleens de boel in stukken knippen en vervolgens weer aan elkaar plakken. (oa. Kuijpers, Lodewijk)

Hans van Oudenaarden said...

Soms knip ik pagina's inderdaad in stukken. Als je veel werk aan de bovenkant van de pagina hebt, werkt het vaak fijner om de onderkant even weg te halen.
Deze plaat heb ik op één vel staan.