Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20130126

Identiteit

Fragment uit  het grote Rhonda Stripel-magazine interview met Kurt Morissens:
"Weet je, ik denk dat Rhonda Kaplan, ondanks dat de strip ergens in de jaren zestig speelt, eigenlijk een moderne held is. Ten diepste gaat dit verhaal, verstopt onder de voor de hand liggende avonturen en vermommingen, namelijk over ‘identiteit’. De kernvraag van de moderne mens. Wie ben je eigenlijk? Wat wil je met je leven en in hoeverre laat je anderen voorschrijven hoe je je leven leidt? Wat gebeurt er met iemand die eigenlijk een beetje op de loop is voor zichzelf, voor haar eigen verleden, als ze in de gelegenheid komt om echt, totaal iemand anders te worden? Een nieuwe identiteit, een nieuw begin, een nieuw leven. En wat als anderen er ook nog enorme belangen bij hebben, bij die identiteitsverwisseling?  En wat nou als je halverwege die verkleedpartij iets geestverruimends binnenkrijgt, waardoor je de grens tussen je eigenlijke zelf en je nieuwe zelf begint kwijt te raken? Wie ben je dan eigenlijk?"

Lees verder op Stripel Magazine!

3 comments:

Otto said...

Heel herkenbaar en een intressant gegeven. Je wordt inderdaad wie je lijkt te zijn of gaat worden wie je wordt. Dat heb ik zelf ervaren.
Ik ben jaren medewerker op een productie lab geweest, arbeider, middelbaar. Dat "ben" je.
Daarna werd ik (door ziekte) manager in de ICT, hoog opgeleid, grote verantwoordingen, enz. Je taalgebruik verandert, kleding, je kijk op de werkelijkheid verandert. Er gaan deuren (zowel financieel als in (vermeende) status) open die gesloten bleven.
En nu (wederom door ziekte) ben ik blanco. Alles ligt open. Ik kan scenarist worden of gewoon...niks.

Hans van Oudenaarden said...

Hee Otto,

Mooi gezegd. Het sociale wezen "mens" kan zichzelf immers niet zelfstandig definiëren. Dat doe ie volledig in samenspel met z'n omgeving.
En mischien ook, op een vreemde manier weer spannend toch, dat alles weer open ligt?

Otto said...

Niets mooier dan een nieuwe start, inderdaad.
Volgende blogpost over de Special Edition voor Rhonda?
Eerder uit te lezen dan in Eppo, mooier papier en met een schitterende Making Off en een release party of een wel heel mooi landgoed?