Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20120430

Wiskunde

Weg met overbodigheden! Eerlijk en ambachtelijk! Dat je kan zien hoe het gemaakt wordt, zodat je  een beetje kan snappen hoe het in elkaar zit. Dat wil de moderne consument, hoor ik net op de radio. Hee! Dat is wat JIJ dus ook wil, blogvriend!
Ik doe gelijk mee! Hier maar weer es een half affe tekening. Let op! Als je goed kijkt, zie je hierboven (in potlood) bij een paar van die "wagonnetjes-blokjes" nog letters staan. Ik zie een D en een E en een F . . .  Andere letters zijn al een beetje weggevallen, maar stonden er ook! Waar zou dat voor zijn?
Ik ga het je vertellen. Die letters slaan op de bijbehorende perspectivische verdwijnpunten aan de horizon.
Hoe zit dat? Vanwege de gekromde rails, staan alle wagonnetjes, hier in deze plaat, niet allemaal parallel met elkaar op het (denkbeeldige) vlak. Allemaal een beetje in een hoek met het volgende wagentje. En je weet, alleen parallelle objecten hebben eenzelfde verdwijnpunt (aan die horizon).
Voor elk wagonnetje moest ik nu dus een apart verdwijnpuntje markeren, en daarna goed onthouden. MAAR! Vanwege die geringe verschillen in hoeking, is het gemakkelijk twee wagon-verdwijnpunten te verwisselen. Better safe than sorry!

Vandaar dat ik er maar even die letterjes bij heb gezet!

2 comments:

Otto said...

Zet je die verdwijnpunten dan op de muren en de tekentafel bij zo´n grote tekening? Nooit geweten dat het zo gedetailleerd er aan toeging. Het resultaat is wel weer schitterend.
Nu staat er al heel lang bovenaan deze blog een knop met de tekst ´Hoe koop ik dit EXCLUSIEVE stripverhaal´ en als je dat aan klikt wordt je niets wijzer. Inmiddels is het verhaal door zijn voorpublocatie iets minder exclusief en zijn we al een hele tijd verder met heel wat hersenwapper sessies achter de rug, dus kan er al wat van die vraag in de knop beantwoord worden? Zoals, hoe komt die exclusiviteit terug? (Eppo heeft zelfs nu al voor mensen met een moeilijke en vooral dure telefoon de optie om strips in hun making off fase te zien) en wat gaat het allemaal kosten? Please enlight us with you wisdome, Hans.

Hans van Oudenaarden said...

Hee Otto! Vaste HMR-commentator!

Dank! Het uitzetten van verdwijnpuntjes is een tweede natuur voor stripmakers, hoor, maar in deze plaat waren het er opeens wel erg veel.
Ahum, Rhonda hééft nog niet in Eppo gestaan, dus strikt gesproken, is de haar exclusiviteit is nog helemaal onaangetast. Okee, flauw.
Je vraag is een tamelijk moeilijke. Ik merk dat ik, in deze fase, bijna al m'n tijd aan het maken van het stripwerk besteed, en nog maar af en toe aan de fase van uitgegeven denk. Anders dan de beginfase, het maken slokt me nu opeens helemaal op. Geen zorg, gaat absoluut straks (in de eindfase) weer veranderen!
Ik moet nu maar even smeken om geduld.