Nederlandse Stripprofessional HANS VAN OUDENAARDEN blogt over wat er allemaal komt kijken bij het maken van het nieuwe RHONDA stripverhaal: "REBECCA".

20121030

JANUARI !!!

 Net de allerlaatste planning gehoord van de Eppo-redactie. De voorpublicatie van Rhonda. Het staat nu vast. Het wordt . . . . (tromgeroffel) . . .  j a n u a r i !!!

Eppo wil de de voorpublicatie van Ronda aanvangen vanaf  nummer 1 van 2013. Dan meteen ook maar groots uitpakken. Lancering met cover, interviewtje enzo en dan  per 2 weken telkens drie pagina's in het blad. Zes per maand. Twaalf maanden Rhonda in het blad. Pak van m'n hart. Dat is nu geregeld.
Snel verder dus met de laatste loodjes. Verder met zelf inkleuren bijvoorbeeld. Een klusje dat ik in m'n carrière vaak heb uitbesteed. Dat inkleuren is namelijk best een boel werk en er zijn een aantal prima inkleurders te huur in dit land. Maar, dat spreekt, je kunt met inkleuren ook veel s f e e r toevoegen, dus werd het tijd om het es een keertje zelf te doen.  
Zo'n sfeer-voorbeeldje. Een nieuwe dag, een schijnbaar nieuw begin in het verhaal. Zonsopkomst.
Klassiek computer-verloopje in die lucht doen, Hans? Oranje-blauw? Hmmm. Beetje afgezaagd wel, zo'n verloopje, natuurlijk. 
Besloten dus de lucht he-le-maal geel te verven. Knalgeel. Niet realistisch misschien, maar de scene krijgt daarmee wel juist een soort onrealistische, enge sfeer. Samen met al dat grijs van die blikken trein, trouwens meteen een beetje sixties gevoel, niet?

20121017

Marilyn Monroe een gastrolletje in HMR?

Acteren en regisseren op papier. Dit maakt striptekenen geweldig. Dit soort puzzeltjes in 2D. Let op die dikzak rechts. Drankfles, zuipkop, armen gespreid, helemaal blij. Bijfiguurtje, maar belangrijk voor begrip van het verhaal en natuurlijk de sfeer. Ik laat 'm opkomen op de achtergrond.
In een van de volgende plaatjes laat ik 'm dan een beetje schrikken. Achteruit deinzen en armen voor het lichaam. DIT antwoord had ie blijkbaar niet verwacht. Commentaar van de omstanders.
 En dan moet ie uitvallen! Boos en zweterig! En nu in close-up, want nu krijgen we emotie. Zweetdruppels. Beetje spugen.
Okee. En wat doet Marilyn Monroe hier nou weer?

20121002

Camera's

Hoewel helemaal geen strip-doku-fundamentalist, is het soms ZO gemakkelijk om heel even op het net te speuren naar een klein stukje documentatie. Niet van levensbelang voor de strip, maar erg gemakkelijk. Twee klikken en je hebt meteen een lekker voorbeeldje naast je tekening.
Een Amerikaanse roddel-journalist, begin jaren zestig. Perskaartje in de hoed gestoken enzo. Wat voor camera heeft zo'n kerel? Ik weet de ballen van camera's.
ik meen me te herinneren dat er in die tijd nog best veel van die onverwoestbare, ouderwetse uitschuif-werkpaardjes werden gebruikt.
Maar misschien waren er ook al wel de eerste compact camera's ?
Weetjewat? Ik hussel ze een beetje door elkaar! Alle soorten camera's gebroederlijk bijeen!
 PS: Speciaal voor Otto nog even dit plaatje. Even gezocht. Het zou zomaar kunnen dat ik bij het tekenen van die diner ook naar dit plaatje heb gekeken. Deze kassa lijkt erg op de kassa uit de tekening. Nu de vraag. Uit welk jaar zou dat ding zijn?